Wat is tantra voor mij

Tantra heeft een lange geschiedenis en heeft veel verschijningsvormen en uitingsvormen. Het komt voort uit het Boeddhisme en Hindoeïsme, waarover heel veel verteld kan worden. Het woord tantra komt uit het Sanskriet:  Tanoti, uitbreiding en Trajati, bevrijding. Totale vrijheid en verandering en groei! Op de geschiedenis en de vele verschijnings- en uitingsvormen wil ik hier niet ingaan. Er is overal genoeg informatie over te vinden. Ik wil hier uitleggen wat tantra is voor mij.

Gevoelens, emoties en verlangens heeft iedereen. Tantra nodigt uit om hierin te ontspannen, vrij te zijn van oordeel en met beide benen op de grond te blijven. Tot een dieper bewustzijn komen over wie je bent en hoe je reageert. Thuiskomen bij jezelf. Een diepe intimiteit vinden met jezelf en de mensen om je heen. Op weg naar huis vind je het diepe geluk.

Alles wat je ziet en opmerkt in jezelf en de spiegel die de wereld voor je vormt ontdekken, ervaren en accepteren. Nieuwsgierig zijn naar alles wat zich afspeelt in jou en om je heen. Dat is tantra. Om dit te kunnen ervaren mag je even stilstaan, vertragen in het moment en aanwezig zijn zonder te doen, alleen maar te zijn. Luisteren, voelen, zien, horen, je zintuigen gebruiken zonder iets mentaal in te vullen of te reageren en liefdevol te accepteren.

Tantra leert je je leven ten volle te leven. Het kan helpen schuldgevoelens of angst te transformeren en zelfopgelegde beperkende grenzen los te laten en je bewustzijn te vergroten. Leer nieuwe dimensies (in jezelf) kennen en beleef mystieke ervaringen! Niets hoeft te verdwijnen. Oude patronen, blokkades, en pijn zullen als je ze niet ontwijkt maar ziet, begrijpt en helemaal voelt transformeren.  Misschien niet in één keer, maar iedere keer dat je het doorleeft zul je er makkelijker mee kunnen omgaan. Word krachtig, vervuld van alles wat je nodig hebt. Tantra geeft dat wat je nodig hebt, wat je wilt zijn, nee, wat je al bent. Namelijk jouzelf!